top of page

Υπηρεσίες

Therapy Session

Κλινική Αξιολόγηση & Καθοδήγηση

Πριν την παρέμβαση και θεραπεία, είναι απαραίτητή η κλινική αξιολόγηση του αιτήματός σας. Μια ενδελεχής κλινική αξιολόγηση βοηθάει στη σαφή αναγνώριση του ζητήματος, σε πιθανές διαγνώσεις και αιτίες του, καθώς και στη δημιουργία ενός κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Η κλινική αξιολόγηση διεξάγεται κατά τις πρώτες συνεδρίες μέσα από τη λήψη ιστορικού, καθώς διερευνώνται διάφοροι τομείς σχετικά τη λειτουργικότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο.

Πέρα από την κλινική συνέντευξη, οι συνεργάτες μας είναι εκπαιδευμένοι στην χορήγηση σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης εύρους ζητημάτων. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής:

Για ενήλικες:

  • Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μιvεσότα (MMPI® -2)

  • Κλίμακες αξιολόγησης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) 

  • Τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach & Thematic Apperception Test (TAT)

  • Κλίμακα Νοημοσύνης Ενηλίκων Wechsler, Τέταρτη Έκδοση (WAIS–IV)  

   

Για παιδιά & εφήβους:

  • Κλίμακες αξιολόγησης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) 

  • Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (SDQ-Hel)

  • Children’s Apperception Test (C.A.T.)

  • Παιδικό ιχνογράφημα

  • Κλίμακα Νοημοσύνης Wechsler για Παιδιά, Πέμπτη Έκδοση (WISC-V)

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Η ψυχοδυναμική-ψυχαναλυτική θεραπεία περιλαμβάνει εύρος τεχνικών και αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης για πλήθος ζητημάτων (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές προσωπικότητας, προβλήματα σχέσεων). Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα θεραπευτικά οφέλη διατηρούνται ακόμα και μετά τη λήξη της θεραπείας, ενώ εμφανίζεται συνεχής βελτίωση με την πάροδο του χρόνου (Shedler, 2010).

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία βασίζεται στη θεωρία ότι ο ψυχισμός μας είναι σαν ένα παγόβουνο. Στην επιφάνεια είναι η συνειδητή ζωή (συμπεριφορές, συναισθήματα και σκέψεις). Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, στο «κρυφό» μέρος του παγόβουνου, υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας που είναι ασυνείδητα, όμως επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, την αυτοεκτίμηση και τις στάσεις μας. Ενίοτε αυτά τα «κρυμμένα» στοιχεία οδηγούν στη δημιουργία συμπτωμάτων και ψυχικών διαταραχών.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, λοιπόν, στοχεύει στην αναγνώριση και έκφραση αυτών των στοιχείων (π.χ. σκέψεις, συναισθήματα), κάτι που οδηγεί στη «θεραπεία» από τα συμπτώματά μας. Πέρα από την ανακάλυψη του ασυνειδήτου, η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία στοχεύει και στην υποστήριξη του θεραπευόμενου ατόμου στο «εδώ και τώρα», παρέχοντας ένα πλαίσιο όπου μπορεί να μοιραστεί με ασφάλεια και χωρίς λογοκρισία ό, τι το απασχολεί.

Old Study_edited.png
Image by Bruce Dixon

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών & εφήβων

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει εύρος τεχνικών και αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης για πλήθος ζητημάτων που αφορούν παιδιά και εφήβους (όπως άγχος, κατάθλιψη, κοινωνικές δυσκολίες) (Midgley et al., 2021).

Συχνά τα παιδιά νιώθουν έντονα συναισθήματα, που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν ή να βάλουν σε λόγια. Καθώς τα συναισθήματα αυτά μπορεί να «μαζεύονται» μέσα τους, μπορεί να τα εκτονώσουν με πράξεις, π.χ. με τη μορφή ξεσπάσματος. Άλλα παιδιά μπορεί να νιώθουν μπερδεμένα ή «κολλημένα» σε δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ., άγχος, απομόνωση). Στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική και τη συζήτηση, το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Η θεραπευτική σχέση προσφέρει έναν χώρο υποστήριξης και ασφάλειας, όπου μπορεί να μάθει να επεξεργάζεται και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που έχει. Σημαντική κρίνεται και η καθοδήγηση και προσαρμογή του ίδιου του περιβάλλοντος του παιδιού στις ανάγκες του, ώστε να αναλάβουν και οι γονείς, μετά τον-την ψυχολόγο, τη διατήρηση των θετικών αλλαγών.

Η ψυχοθεραπεία με εφήβους, από την άλλη, παρουσιάζει κοινά στοιχεία τόσο με την ψυχοθεραπεία των παιδιών, όσο και με των ενηλίκων. Η εφηβεία αποτελεί ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό στάδιο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο θεραπευτής να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο ενσυναίσθησης και υποστήριξης για ζητήματα που τυχόν απασχολούν το έφηβο άτομο.

 

Συμβουλευτική γονέων

Η οικογένεια ασκεί καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των ανήλικων μελών της, οπότε είναι σημαντικό να υποστηριχθεί και ο ρόλος των γονέων. Η συμβουλευτική γονέων προσφέρει σε αυτούς γνώσεις, εργαλεία, καθώς και υποστήριξη χωρίς λογοκρισία για ζητήματα που τους απασχολούν. Τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα τόσο τις ανάγκες του παιδιού τους, όσο και τις δικές τους ανάγκες και δυνατότητες, ώστε να μπορέσουν να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί αρμονικά.

Walking in the rain_edited.jpg
Home Desk Laptop

Συνεδρίες μέσω διαδικτύου

Αν για οποιοδήποτε λόγο η πρόσβαση στον ψυχοθεραπευτικό χώρο δεν είναι δυνατή, προσφέρεται η δυνατότητα για συνεδρίες μέσω διαδικτύου. Οι συνεδρίες γίνονται με τη μορφή βιντεοκλήσης, ενώ το πλαίσιο συνεχίζει να διατηρείται κατ’ αντιστοιχία με τις δια ζώσης συνεδρίες (π.χ. διασφάλιση απορρήτου και προσωπικών δεδομένων).

Add a subheading_edited.png
©2025 George Bozikis - All Rights Reserved
bottom of page