top of page

Συχνές ερωτήσεις

 5+1 λόγοι για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

1. Νιώθετε συναισθήματα μοναξιάς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ανακούφιση καθώς σας προσφέρει έναν χώρο, όπου χωρίς λογοκρισία μπορείτε να μοιραστείτε αυτό που σας απασχολεί.

2. Έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας. H θεραπευτική σχέση λειτουργεί η ίδια ως ένα εργαλείο που οδηγεί στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ένα άτομο έχει την ευκαιρία, μέσα από την αλληλεπίδρασή του με το θεραπευτή, να παρατηρήσει μοτίβα που αναπτύσσονται και στις υπόλοιπες σχέσεις του. Έτσι, μπορεί να αναθεωρήσει τη θέση που το ίδιο λαμβάνει στην κοινωνική του ζωή. Η θεραπευτική σχέση μπορεί ακόμα να λειτουργήσει «επανορθωτικά», ως ένα λειτουργικό μοντέλο σχέσεων σε αντίθεση με αρνητικές παρελθούσες εμπειρίες. 

3. Έχετε συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, θυμού, απότομες αλλαγές στη διάθεση, που επηρεάζουν την καθημερινή σας λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, ένας έφηβος με πολύ έντονο άγχος μπορεί να έχει μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο και να έχει δυσκολίες συγκέντρωσης. 

4. «Νιώθω ότι έχω κολλήσει και ότι δεν προχωράω στη ζωή μου. Νιώθω έλλειψη νοήματος και ικανοποίησης». Η ψυχοθεραπεία σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να σας οδηγήσει στην αναγνώριση των παραγόντων που σας οδηγούν σε αυτές τις σκέψεις, καθώς και στην αντιμετώπιση αυτής της αίσθησης «κολλήματος». 

5. Προβλήματα συμπεριφοράς, φοβίες, σχολική άρνηση.

6. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος άμεσος ψυχοπιεστικός παράγοντας, και απλά να θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Η αυξημένη αυτογνωσία μας βοηθάει στο να αναγνωρίσουμε τις αξίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας για μία κατάσταση. Έτσι, μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα το πώς βρεθήκαμε σε μία δύσκολή και επιβαρυντική συνθήκη. Η αυξημένη αυτεπίγνωση μας οδηγεί στο να τοποθετούμαστε συνειδητά στη ζωή μας και απέναντι στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Αποκτούμε μια αίσθηση ελέγχου και αυξημένης αυτοπεποίθησης, κάτι που μας βοηθάει στη λήψη αποφάσεων και την έκφραση των αναγκών μας στους άλλους.

Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

5 + 1 λόγοι για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία αποτελείται από τεκμηριωμένες μεθόδους παρέμβασης για πλήθος ψυχικών δυσκολιών. Ασκείται από εξειδικευμένους επιστήμονες, που ακολουθούν πολυετή εκπαίδευση και δια βίου ενημέρωση στον χώρο της ψυχικής υγείας. Οι ψυχοθεραπευτές είναι ακόμα δεσμευμένοι στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας (σεβασμός πελάτη και τήρηση απορρήτου-προστασία προσωπικών δεδομένων).

Μια φιλική σχέση μπορεί, από την άλλη, να προσφέρει ανακούφιση γι’ αυτά που μας απασχολούν, αλλά είναι μια διαφορετική εμπειρία από την ψυχοθεραπεία. Οι φίλοι μας έχουν μια υποκειμενική εντύπωση για τα προβλήματά μας, ενώ μπορεί να μας βοηθήσουν με τη γνώμη και τις εμπειρίες τους. Επίσης, οι φιλικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα στη συζήτηση, καθώς εναλλάσσονται οι ρόλοι. 

Ωστόσο, στην ψυχοθεραπεία η εστίαση παραμένει σταθερά στη ζωή του θεραπευόμενου ατόμου, το οποίο έχει έναν χώρο να επεξεργαστεί αυτά που το απασχολούν και να βρει το ίδιο τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. Εξάλλου, η θεραπευτική σχέση κάποια στιγμή λήγει. Στόχος είναι, λοιπόν, να μην ευνοηθεί μια σχέση εξάρτησης με τη θεραπεύτρια να παρέχει «έτοιμες» λύσεις. Αντίθετα, τίθεται ο στόχος της ενεργοποίησης των εσωτερικών δυνατοτήτων του κάθε ατόμου, ώστε να μπορεί να παίρνει απρόσκοπτα αποφάσεις και να έχει αίσθηση ελέγχου και νοήματος στη ζωή του.

Τι τον θέλω τον ψυχολόγο, αφού λέω τα προβλήματά μου και στο φίλο μου;

Διαφορές ψυχοθεραπείας & συζήτησης με φίλο

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολόγων, το 75% των ατόμων που κάνουν ψυχοθεραπεια εμφανίζουν κάποιο όφελος, όπως ανακούφιση από έντονη συμπτωματολογία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής (πηγή 1). Ακόμα, έρευνες έχουν εντοπίσει αλλαγές στον εγκέφαλο πριν και μετά την ψυχοθεραπεία ατόμων που δεν έλαβαν φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με την επιτυχή αποκατάσταση των νευροβιολογικών μηχανισμών που χαρακτηρίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη (πηγή 2).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
(1) American Psychological Association. Understanding psychotherapy and how it works. 2016.
(2) Wiswede D, Taubner S, Buchheim A, Münte TF, Stasch M, Cierpka M, et al. (2014) Tracking Functional Brain Changes in Patients with Depression under Psychodynamic Psychotherapy Using Individualized Stimuli. PLoS ONE 9(10): e109037. 

Είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία;

Έρευνες και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας

Τι είναι σημαντικό να προσέξω, όταν διαλέγω ψυχολόγο;

Τι χρειάζεται να προσέξετε, όταν διαλέγετε ψυχολόγο

Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου;

Ο ψυχολόγος είναι απόφοιτος σχολής ψυχολογίας, ενώ ο ψυχίατρος, είναι απόφοιτος ΑΕΙ Ιατρικής με ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Μόνο οι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, ενώ ενδέχεται να συνεργαστούν με ψυχολόγους, αν κριθεί απαραίτητο. Ψυχοθεραπεία μπορούν να ασκήσουν είτε οι ψυχίατροι, είτε οι ψυχολόγοι, δεδομένου ότι έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση, η οποία τους δίνει τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή.

Και αν δε μου αρέσει ο-η ψυχολόγος; Πώς ξέρω ότι είναι για εμένα;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντική η δόμηση μιας σχέσης ασφάλειας, κατανόησης και εμπιστοσύνης με το θεραπευτή. Τα άτομα που δεν είναι σίγουρα αν θέλουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, μπορούν πρώτα να ακολουθήσουν έναν προσυμφωνημένο αριθμό αναγνωριστικών συνεδριών.

Τι ηλικίες και τι είδους αιτήματα αναλαμβάνετε;

Η εκπαίδευση και εργασιακή μου εμπειρία προσανατολίζονται στην ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, σχετικά με ένα εύρος προβλημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα σχέσεων. Μετά από την αξιολόγηση του αιτήματός σας στις πρώτες συνεδρίες, σας ανακοινώνεται το ενδεδειγμένο θεραπευτικό πλάνο και  διαμορφώνουμε από κοινού μία συμφωνία για τους στόχους και το πλαίσιο των συνεδριών (π.χ. συχνότητα).

Ποια είναι τα κόστη για τις συνεδρίες;

Οι τιμές είναι προσιτές και συνάδουν με τη σύγχρονη ελληνική κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Add a subheading_edited.png
©2025 George Bozikis - All Rights Reserved
bottom of page